Lokal gastronomiczny a wymogi sanepidu

biostenix sensi oil Biostenix Sensi Oil - description du produit

Każdy lokal gastronomiczny wcześnie czy później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla większej ilości ludzi. Przy czym porcje winnym stanowić dodatkowe takie jedne i zrealizowane w jak najkrótszym czasie aby uniknąć strat smaku płynących z dużego przechowywania.

Na szczęście nowa technologia rozwiązała tenże fakt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają dodatkowo na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co odkłada się na podniesienie poziomu czystości w tłu książki. Na targu wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle z użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to proste urządzenie przeznaczone przede wszystkim do użytku domowego i drobnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą cechą tego modelu urządzeń jest ograniczona ilość zajmowanego miejsca, a z względu dość wielkiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą zużywać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Zaletą jest mocno niższa moc przerobowa w porównaniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to instytucja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem powtarza się być metoda operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten rodzaj urządzenia ma mało wiele mieszkania niż ręczny odpowiednik a duża wartość (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest dokładną przeszkodą do zastosowania jej w warunkach domowych.