Kasa fiskalna ryczalt

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuację osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest aktywna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do głów cieszących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów prawna tegoż nie odnosi się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj oraz o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa stanowi w wypadku podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych klientów. W klubu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na doba dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W aktualnej pozycji nie ma znaczenia wielkość lokalu, czy istnieje obecne święta restauracja, lub same mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Znaczenia nie posiada jeszcze wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich walut w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę widzącą w domu gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa musiała być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do produkcji, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla wyrobów z drugich kategorii.  Był to normalny warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy wejść w układu 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w jakim stała zrealizowana pierwsza pomoc gastronomiczna.